Saba vrouwenopvangteam krijgt training van Krusada Bonaire

DE BODEM- Leden van de Directie Samenlevingsopbouw, de Directie Volksgezondheid, Zorg en Jeugd Caribisch Nederland (ZJCN) en Mental Health Caribbean (MHC) hebben vorige week deelgenomen aan een training van Junny Josephina, directeur van Krusada uit Bonaire. Krusada is de organisatie die de vrouwenopvang op Bonaire runt.

De training behandelde meerdere aspecten en omvatte hoe de deelnemers hun persoonlijke en professionele ontwikkeling zagen, maar ook hoe ze als een team kunnen samenwerken, hoe ze een cultuur kunnen creëren die eenheid brengt en hoe ze kunnen omgaan met conflictsituaties door middel van de-escalatietechnieken . Koel, rustig en beheerst waren sleutelwoorden.

Het was een heel praktijkgerichte training, legt Josephina uit. “Teambuilding is de sleutel, want uiteindelijk moeten ze allemaal samenwerken om vrouwen te helpen. Ze leerden correct om te gaan met klanten, wat enorm belangrijk is omdat de mensen die ze gaan helpen een kwetsbare groep vormen. Je moet je bewust zijn van je lichaamstaal, je toon, je woorden, want dat zegt allemaal veel tegen de cliënt”, zegt Josephina.

De training was een initiatief van de afdeling Samenlevingsopbouw en maakt deel uit van het proces om de opvang op Saba op te zetten. Later in het jaar volgt een vervolgopleiding die wordt verzorgd door Kadera, een organisatie in Nederland die gespecialiseerd is in het bijstaan ​​van slachtoffers van huiselijk geweld en misbruik.

De opvang op Bonaire bestaat al vijf jaar en loopt heel goed, aldus Josephina. “De aanwezigheid van een opvanghuis is hard nodig. Het kostte ons wat voorbereidingen voordat we een vrouwenopvangcentrum konden openen. We hebben ook trainingen gegeven om ons team klaar te stomen”, zei hij. Dit gebeurde met de hulp van Kadera.

“Het belangrijkste aspect bij het opzetten van een opvanghuis is je team, want zij moeten het werk doen. Het opzetten van een opvanghuis vergt veel voorbereiding. De focusgroep is erg kwetsbaar, dus je moet je team trainen. Zonder de juiste voorbereiding en training zal je team meer kwaad dan goed doen”, aldus Josephina.