8e Nieuwsbrief
Ontwikkelingen thema Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Beste lezer,
Hierbij ontvang je de achtste nieuwsbrief en de derde van dit jaar van het openbaar lichaam Bonaire over het Bestuursakkoord Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM). In het Bestuursakkoord HGKM zijn afspraken gemaakt over de aanpak van HGKM in vijf pijlers. Per pijler geven wij in deze nieuwsbrief de belangrijkste ontwikkelingen.
Stuur de nieuwsbrief gerust door aan je collega’s.
Wii wensen je veel leesplezier!
Pijler 1. Preventie
Ruzie maken
Tijdens de Opvoedweek van 7 tot en met 13 oktober is verder aandacht besteed aan ruzie maken en hoe daarmee om te gaan. In vier Motiongraphics worden tips gegeven wat je kunt doen om rustig te worden als je boos wordt, dat het belangrijk is om naar elkaars mening te luisteren, want jouw mening en die van anderen zijn belangrijk en dat je bij verschillen van mening ook samen op zoek kan gaan naar waar jullie het wel met elkaar eens zijn. Daarnaast komen drie docenten aan het woord over hoe zij omgaan met ruzie in de klas en hoe zij de harmonie weer terugbrengen. Via deze links kun je alles terugkijken.
Motiongraphics:
1. Mijn mening is belangrijk, maar die van jou ook, daarom moet ik goed naar je luisteren.
Volwassenen: https://www.facebook.com/share/v/pZ6gGV2DMU7ZrEPH/
Jongeren: https://www.instagram.com/reel/DBD9aKgvDQN/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
2. Ben je boos, haal even adem en tel van 10 tot 1.
Volwassenen: https://www.facebook.com/share/v/Tvs7hsV5cnjw8s6B/
Jongeren: https://www.instagram.com/reel/DA5qPyIMLt9/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
3: We maken allemaal ruzie, belangrijk is dat we weten hoe we het kunnen oplossen en weer goed kunnen maken.
Volwassenen: https://www.facebook.com/SentroAksesoBoneiru/videos/1339425794132241
Jongeren: https://www.instagram.com/p/DBZenuGuWJl/
4: Kan ik een andere mening hebben dan jij zonder dat wij ruzie hebben?
Volwassenen: https://www.facebook.com/SentroAksesoBoneiru/videos/8580342538746243
Jongeren: https://www.instagram.com/p/DBZdy5HhsYy/
Video’s docenten
1a. Hoe ga je om met ruzie in de klas?
https://fb.watch/vmp4l6t4Pw/
1b. Hoe ga je om met ruzie in de klas?
https://fb.watch/vmp5FaVWHv/
2. Hoe breng je de harmonie weer terug in de klas? https://www.facebook.com/share/v/cqmHoZYNvduAoVgn/
Tijdens de Week van het respect van 11 tot en met 17 november staat een gesprek tussen twee professionals online, die ingaan op de onderwerpen van de Motiongraphics.
Week tegen de kindermishandeling, Dag van de kinderrechten en andere dagen
Van 18 tot en met 24 november is de Week tegen de kindermishandeling. Op woensdag 20 november is ook de Dag van de kinderrechten, waarvoor Akseso op vrijdag 22 november de jaarlijkse lampionnentocht organiseert. In plaats van op maandagochtend, vindt dit jaar op dinsdagochtend de jaarlijkse aftrap van de Week tegen de kindermishandeling plaats door Zorg en Jeugd.
Om de lijst van internationale data over dit thema af te maken: op 19 november is de Dag van de mannen, 25 november is de Dag van geweld tegen vrouwen en op 10 december de Dag van de mensenrechten.
Houd onze social media in de gaten!
Pijler 2. Deskundigheidsbevordering
MBO-opleiding Pedagogisch medewerkers Kinderdagopvang
De 2e jaars BOL-studenten van de MBO opleiding pedagogisch medewerker van de kinderopvang niveau 3 en 4 krijgen ook in het schooljaar 2024-2025 les in het signaleren en bespreekbaar maken van HGKM. Dit zal waarschijnlijk ook weer in de periode februari-april zijn. Dit is een vervolg van de pilot module HGKM, die in het schooljaar 2022-2023 op het MBO is gestart. Daarnaast mag er les gegeven worden aan de Onderwijsassistenten van MBO.
Aandachtsfunctionarissen HGKM
Zestien medewerkers vanuit de hulpverlening, basisonderwijs, Politie en zorgmedewerkers ronden op 14 november hun zesdaagse training af tot aandachtsfunctionaris. Iedere organisatie heeft een aandachtsfunctionaris die als sparringpartner optreedt voor collega’s als het gaat om HGKM.
In de eerste helft van 2025 zal weer een training worden ingepland. Aanmelden kan bij hendrina.garretsen@bonairegov.com.
Politie
In een training van 5 dagdelen leren ruim 20 aspirant agenten de theorie van HGKM, hoe te signaleren, risico- en beschermende factoren, hoe het gesprek aan te gaan met plegers en slachtoffers en een kindcheck uit te voeren, hoe adequaat te reageren op situaties van HGKM. Hoe kunnen agenten een bijdrage leveren aan het helpen doorbreken van de geweldsspiraal en wat betekent hun eigen handelen in dit proces. Met rollenspellen/praktijksimulaties zal worden geoefend.
Kinderopvang, Jong Bonaire en huisartsen
Op dit moment worden de houders van de kinderopvang gecoacht in het maken en uitvoeren van het implementatieplan Beschermingscode. Sommige houders vragen extra verdieping op het thema voor al hun medewerkers, die door onze trainerspool wordt opgepakt. Zo zijn er diverse presentaties gehouden tijdens studiedagen en andere bijeenkomsten bij kinderopvangcentra en mogen wij in november een hele dag invullen bij de Kinderopvang Boks. Ook bij andere organisaties mogen wij (periodiek) komen trainen en presenteren, zoals bijvoorbeeld bij de Jong Bonaire en bij de huisartsen.
Samenwerking
De lessen op MBO en de coaching aan de kinderopvang is in samenwerking met BES(t) 4 Kids en trainers huiselijk geweld en kindermishandeling van OLB, Reclassering, Praktijkondersteuning Huisartsen en Zorg en Jeugd (HGKM-trainers).
De samenwerkende partners willen hiermee bereiken dat de pedagogisch medewerkers leren om beter situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen, hierover in gesprek kunnen gaan met de ouders en samen hulp inschakelen als dat nodig is.
Pijler 3. Ketensamenwerking
Samenwerkingsafspraken Guiami en Tabitha
De directeur van Akseso/Advies- en meldpunt HGKM Guiami en de interim directeur van Krusada/Vrouwenopvang Tabitha van Krusada hebben afspraken gemaakt over de samenwerking.
Op 11 juli 2024 hebben ze deze afspraken bevestigd met het tekenen van een overeenkomst voor samenwerking. Door de samenwerking kunnen slachtoffers van huiselijk geweld of kindermishandeling beter worden geholpen. Op de foto zijn de vertegenwoordigers van Akseso en van Krusada te zien. Foto: Krusada.
Family Justice center
Voor de bouw van het Family Justice center (FJC) wordt het bestaande gebouw van de Sentro di Bario Antriol Pabou aan Kaya Gatu gerenoveerd. Fundashon Cas Bonairiano is in opdracht van het Openbaar Lichaam Bonaire de uitvoerder van deze bouw. De bouwwerkzaamheden zijn op dit moment in volle gang. Voorzien is dat het gebouw casco gereed is begin 2025. Dan moet vervolgens de aankleding binnen en buiten nog gebeuren alvorens het gebouw in gebruik kan worden genomen door Guiami. Hieronder een impressiefoto van hoe het gebouw eruit komt te zien.
In het FJC zal hulpverlening worden geboden waarbij een burger maar één keer zijn of haar verhaal hoeft te doen om geholpen te worden. Op deze manier kan op een veilige en efficiënte manier hulp worden geboden aan volwassenen, jongeren en ook kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld en kindermishandeling.
Het FJC is een centrum waarin alle professionals samenwerken om zo goed mogelijk steun en hulp te bieden aan iedereen die met huiselijk geweld of kindermishandeling te maken heeft.
Pijler 4. Meldstructuur
Advies- en meldpunt HGKM Guiami is sinds 1 januari 2022 onderdeel van Akseso. De definitieve website van Akseso is in vier talen te bekijken via www.aksesobon.com.
Guiami heeft een eigen website: www.meldpuntguiami.com, die zowel via de website van Akseso als rechtstreeks te benaderen is. Telefoon 0802 0802 en mobiel / via
What’s app. +599 700 2263.
Pijler 5. Juridisch kader
Beschermingscode
De Beschermingscode HGKM is geregeld in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) Maatschappelijke Ondersteuning (M0) en Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM). In de MO wordt de maatschappelijke ondersteuning voor inwoners van Caribisch Nederland geregeld. Het doel is dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en dat zij kunnen meedoen aan zoveel mogelijk activiteiten die in de maatschappij gebeuren. Verder wordt in de AMvB geregeld dat burgers en professionals bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) naar een advies- en meldpunt HGKM kunnen. Ook wordt meldrecht voor professionals en de Beschermingscode HGKM vastgelegd. Het onderdeel HGKM is uitgewerkt in de Juridische handreiking BES dat digitaal beschikbaar is via de website: www.nomasnomore.nl en binnenkort ook in hardcopy beschikbaar.
Tijdelijk huisverbod
Het doel van deze pilot is om op vrijwillige basis rust te brengen in een gezin waar HGKM plaatsvindt en hulpverlening wordt ingezet gedurende de duur van het tijdelijke huisverbod.
Het eerste concept rapport over het proces van Tijdelijk huisverbod is besproken met de werkgroep. Vervolgens hebben aanvullende gesprekken plaatsgevonden met ketenpartners die informatie konden geven op onderwerpen die nog onvoldoende duidelijk besproken en/of bekend waren. De rapportage kan in oktober worden afgerond, zodat in november een Bestuurlijk overleg kan plaatsvinden om in 2025 de implementatie van het werkproces te starten.
Uiteindelijk moet er een advies komen of een wettelijke maatregel over het tijdelijk huisverbod in Caribisch Nederland mogelijk en nodig is. Daarnaast wordt een (online) training ontwikkeld voor medewerkers, die een rol spelen in de uitvoering van het tijdelijk huisverbod.