7e Nieuwsbrief
Ontwikkelingen thema Huiselijk Geweld en Kindermishandeling
Beste lezer,
Hierbij ontvang je de zevende nieuwsbrief en de tweede van dit jaar van het openbaar lichaam Bonaire over het Bestuursakkoord Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (HGKM). In het Bestuursakkoord HGKM zijn afspraken gemaakt over de aanpak van HGKM in vijf pijlers. Per pijler geven wij in deze nieuwsbrief de belangrijkste ontwikkelingen.
Stuur de nieuwsbrief gerust door aan je collega’s.
Wii wensen je veel leesplezier!
Pijler 1. Preventie
Thema “Papia ku amor” van de werkgroep tei p’abo Met het thema “Papia ku amor” (praat met liefde) sluit tei p’abo aan bij het thema waaraan tijdens de afgelopen twee jaar in de Week tegen de kindermishandeling aandacht is besteed.
Wij zoomen in op ruzie in de verschillende leeftijdsgroepen. Hoe ga jij om met ruzie en hoe maak jij het weer goed? Het eerste filmpje waarin basisschoolkinderen zijn gevraagd hoe zij omgaan me ruzie staat online op Facebook en Instagram:
https://www.facebook.com/rijksdienst.nederland/videos/1080003869726362/
https://www.instagram.com/reel/C6KOSVZxb7c/
Aan de hand van dit filmpje zijn in mei posts op social media geplaatst met vragen aan ouders:
– Weet jij hoe jouw kind reageert op ruzie en praat je daar wel eens over?
– Wat vind jouw kind lastig op school?
– Hoe help jij jouw kind als hij ruzie heeft?
In het programma Keda Informá van Rijksdienst Caribisch Nederland is het onderwerp van gesprek hoe wij goed met elkaar kunnen communiceren. In dit programma zijn twee professionals van Akseso en Voogdijraad aan het woord: https://soundcloud.com/rijksdienstcn/keda-informa-tei-pa-bo-papia-ku-amor?si=e52cfc0b9c404f818f9d7da7dd0c19db&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing
Binnenkort verschijnen meer interviews op Social Media met professionals over ruziemaken en oplossen.
Er wordt op allerlei manieren aan deskundigheidsbevordering gewerkt. Wij vatten dat hieronder in vogelvlucht samen.
MBO-opleiding Pedagogisch medewerkers Kinderdagopvang
De 2e jaars BOL-studenten van de MBO opleiding pedagogisch medewerker van de kinderopvang niveau 3 en 4 hebben in februari, maart en april les gehad in het signaleren en bespreekbaar maken van HGKM. Dit is een vervolg van de pilot module HGKM, die vorig schooljaar op het MBO is gestart.
De studenten hebben de module afgerond met een certificaat. Masha pabien!
Deze lessen zijn georganiseerd in samenwerking met BES(t) 4 Kids en trainers huiselijk geweld en kindermishandeling van OLB, Reclassering, Praktijkondersteuning Huisartsen en Zorg en Jeugd (HGKM-trainers).
De samenwerkende partners willen hiermee bereiken dat de pedagogisch medewerkers leren om beter situaties van huiselijk geweld en kindermishandeling te herkennen, hierover in gesprek kunnen gaan met de ouders en samen hulp inschakelen als dat nodig is.
Aandachtsfunctionarissen HGKM
Zestien medewerkers uit het basis- en voortgezet onderwijs, Kinder- en naschoolse opvang, zorg- en hulpverleners ronden op 12 juni hun zesdaagse training af tot aandachtsfunctionaris. Iedere organisatie heeft een aandachtsfunctionaris die als sparringpartner optreedt voor collega’s als het gaat om HGKM.
In de tweede helft van het jaar zal nog een training worden ingepland. Aanmelden kan bij hendrina.garretsen@bonairegov.com.
Pijler 3. Ketensamenwerking
Meeting Guiami en Tabitha
Op donderdag 23 mei vond een meeting plaats tussen alle medewerkers van het Advies- en meldpunt HGKM Guiami en de vrouwenopvang Refugio Tabitha van Krusada om stil te staan bij de samenwerking en afspraken hierover met elkaar op te schrijven.
Sinds een aantal jaren werken Guiami en Tabitha met elkaar samen als het gaat om plaatsing van slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Per 1 januari 2025 verandert de wetgeving (is voorzien). De wettelijke taken van het advies en meldpunt zijn dan wettelijk vastgelegd. Wij gaan ook werken met de Beschermingscode wat nu nog het stappenplan huiselijk geweld en kindermishandeling is.
Met ook die wetswijzigingen in de hand is gesproken over de werkprocessen vanaf het moment van plaatsing tot en met einde plaatsing en alles wat er bij komt kijken. Deze worden nu uitgewerkt in samenwerkingsafspraken.
Family Justice center (FJC)
Voor de bouw van het Family Justice center (FJC) wordt het bestaande gebouw van de Sentro di Bario Antriol Pabou aan Kaya Gatu gerenoveerd. Fundashon Cas Bonairiano is in opdracht van het Openbaar Lichaam Bonaire de uitvoerder van deze bouw. De bouwwerkzaamheden zijn op dit moment in volle gang. Voorzien is dat het gebouw casco gereed is eind 2024. Dan moet vervolgens de aankleding binnen en buiten nog gebeuren alvorens het gebouw in gebruik kan worden genomen.
In het FJC zal hulpverlening worden geboden waarbij een burger maar één keer zijn of haar verhaal hoeft te doen om geholpen te worden. Op deze manier kan op een veilige en efficiënte manier hulp worden geboden aan volwassenen, jongeren en ook kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld en kindermishandeling.
Het FJC is een centrum waarin alle professionals samenwerken om zo goed mogelijk steun en hulp te bieden aan iedereen die met huiselijk geweld of kindermishandeling te maken heeft.
Pijler 4. Meldstructuur
Advies- en meldpunt HGKM Guiami is sinds 1 januari 2022 onderdeel van Akseso. De definitieve website van Akseso is in de maak. Op dit moment is de website alleen beschikbaar in het Nederlands. Guiami heeft een eigen website: www.meldpuntguiami.com, telefoon 0802 0802.
Pijler 5. Juridisch kader
Beschermingscode
Als het gaat om het vermoeden, signaleren, bespreekbaar maken en hulp inschakelen bij HGKM, dan is er nu een juridisch kader dat van toepassing is op de BES eilanden. De eerder genoemde data van 1 januari 2024 1 en juli 2024 worden uitgesteld naar 1 januari 2025 (is nu voorzien). In de nieuwe wet worden naast de Beschermingscode de wettelijke taken van Guiami beschreven, het meldrecht en een uiteenzetting van alle definities.
De houders van alle kinderopvangcentra worden op dit moment gecoacht door de HGKM-trainers bij het implementeren van de Beschermingscode binnen hun kinderopvang. Dit is een samenwerking met BES(t)4Kids. Een format van een implementatieplan en ook ander trainings- en voorlichtingsmateriaal zullen binnenkort beschikbaar komen voor iedereen die met de Beschermingscode moet werken.
De Aandachtsfunctionarissen van Scholen Gemeenschap Bonaire en van de Rooms Katholieke scholen zullen eveneens worden ondersteund door een HGKM-trainer. Ondersteuning aan de openbare basisscholen wordt ingepland, evenals deelname aan de training van Aandachtsfunctionaris.
Tijdelijk huisverbod
Het doel van deze pilot is om op vrijwillige basis rust te brengen in een gezin waar HGKM plaatsvindt en hulpverlening wordt ingezet gedurende de duur van het tijdelijke huisverbod.
Op 21 maart zijn er validatie sessies met de ketenpartners geweest om het proces van Tijdelijk huisverbod te bespreken met de projectleider en een meeting met gedragsdeskundigen over taxatie-instrumenten. Besproken is wie wat moet doen in dit proces. Er is gestart met de rapportage en de analyse van de interviews, die eerder met ketenpartners zijn afgenomen. Na de validatie sessies op Saba en Statia op 15 en 16 april zal het eerste concept rapport in juni opgeleverd worden.
Uiteindelijk moet er een advies komen of een wettelijke maatregel over het tijdelijk huisverbod in Caribisch Nederland mogelijk en nodig is. Daarnaast wordt een (online) training ontwikkeld voor medewerkers, die een rol spelen in de uitvoering van het tijdelijk huisverbod.